Underernæring er et overset sundhedsproblem

Underernæring er et overset sundhedsproblem

Underernæring – et overset samfundsproblem

Underernæring er et problem, som desværre ofte bliver overset på hospitalerne og i ældreplejen.

Sygdomsrelateret underernæring vurderes at koste det danske samfund 22 mia. kroner årligt (Menon Economics, 2022)

Studier viser, at ca. 60% af ældre i plejebolig og tilknyttet hjemmepleje er i ernæringsmæssig risiko (Holst, 2019).

Forekomsten af underernæring og risiko for underernæring hos ældre under indlæggelse og under rehabilitering er 85-90% (Pedersen et al., 2016).

Ved indlæggelse på danske medicinske og kirurgiske afdelinger er 20-30 % af patienterne i ernæringsrisiko (Holst, 2019)

Hvad gør underernæring ved kroppen?

Når tilførslen af næringsstoffer er for lille svækkes musklerne i koppen. Svækkelsen af musklerne rammer alt fra musklerne i benene til hjertemusklen og får hurtigt indflydelse på funktionsevne og livskvalitet.

Underernæring har udover funktionsevne store konsekvenser for immunforsvar, sårheling, infektionsrisiko og øger risiko for længere indlæggelser, genindlæggelse og øget rehabiliteringsperiode. (Norman, 2007)

Kost til underernærede

  • Maden skal tilberedes med flest mulige kalorier på små mundfulde.
  • Smør og fløde tilsættes alle de steder, hvor det er muligt.
  • Frugt kan koges til frugtgrød og serveres med piskefløde
  • Sovsen og suppen tilsættes fløde
  • Supplerende kan der tilsættes Adozan, som bidrager med flere kalorier og/eller protein. 

 

Adozan kan give øget kalorie og proteinindtag

Adozan kan røres i mad og drikke og øge næringsinholdet uden at volumen, smag og konsistens ændres. Adozan kan med andre ord give yndlingsretterne noget ekstra power.
Adozan røres i mad og drikke både under tilberedning og ved servering, i bagværk og brød, i varme og kolde retter og drikke.

Vital+ har højt indhold af umættet fedt, fibre og protein. Dette produkt bliver hvidlig efter opløsning og egner sig rigtig godt i en kop kaffe, shakes, supper, bagværk, grød, kartoffelmos, æggekage osv.

Transparent+ giver ekstra kalorier fra kulhydrat og protein. Dette produkt bliver gennemsigtig efter opløsning og egner sig derfor rigtigt i saft, supper og frugtgrød.

Kilo+ har højt indhold af umættet fedt, men har lavt indhold af proteiner. Dette produkt bliver hvidlig efter opløsning og egner sig rigtig godt i en kop kaffe, shakes, supper, bagværk, grød, kartoffelmos, æggekage osv.

Protein+ og Protein+Hot indeholder 100% protein fra flere forskellige proteinkilder og indeholder alle essentielle aminosyrer. Disse produkter har et klart, let hvidligt udseende efter opløsning og egner sig godt i suppe, grød, sovs, diverse middagsretter, energi- og proteindrikke, mælkeprodukter og varme drikke såsom kaffe, te og kakao.
Protein+ tåler opvarmning til 75 grader. Det anbefales derfor, at Protein+ tilsættes efter nedkøling til 75 grader i retter, der koges. Adozan Protein+ kan med fordel opløses i vand før tilsætning af saft. Ved bagning, hvor Adozan Protein+ binder sig til andre ingredienser, tåler produktet højere temperaturer. Protein+Hot tåler kogning.

Adozan Chokolade+ indeholder lige så mange kalorier som en almindelig chokolade, men fordelen ved Adozan Chokolade er at den også bidrager med proteiner. OG så er den lige til at spise.

Kilder