Mange ældre har svært ved at få kalorier nok

Mange ældre har svært ved at få kalorier nok


Mange ældre har svært ved at få kalorier nok

Behovet for ernæring ændres livet igennem. I takt med at alderen stiger, mister man en del af sin muskelmasse, og appetitten kan svigte grundet blandt andet hormonelle forandringer (læs mere her)

Mad er afgørende for både sundhed, livskvalitet og ikke mindst i forbindelse med sygdom og rehabilitering. 

Baseret på danske og udenlandske undersøgelser vurderes det, at ca. 60 % af ældre i plejebolig og i hjemmeplejen er i ernæringsrisiko (Holst, 2019).

Dårlig ernæringstilstand medfører dårlig sårheling, tab af muskelvæv, større risiko for tryksår, hyppige infektioner, dårlig almen tilstand og forringet livskvalitet (Hessov, I. & Jeppesen, P.B., 2012)

Vægttab definerer man som tab af legemsvægt fra depoter af fedt og særligt tab af protein fra muskler. Får man som ældre eksempelvis ikke spist tilstrækkeligt med protein, tærer kroppen på egen muskelmasse.

Er man rask ældre og har en god appetit, skal man spise som alle andre voksne og følge de 10 officielle kostråd. Hvis man er undervægtig eller har nedsat appetit, skal maden have et højt indhold af energi og protein.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at vægttab kan være et tidligt tegn på sygdom, der i så fald skal udredes.

Hvis man altid har været vant til at have et lidt for højt BMI, vil der ofte være en tendens til at negligere et utilsigtet vægttab i forbindelse med sygdom. Dette er dog meget uhensigtsmæssigt. Uanset førvægt har uplanlagt vægttab hos ældre og syge store konsekvenser for deres fysiske, psykiske og sociale funktionsevne. Efter kun et lille utilsigtet vægttab ses fald i funktionsevne, idet tab af muskelstyrke og muskelmasse er tæt forbundet med vægttab (LeBlanc, 2018).

Hvad skal småtspisende ældre spise?

Er man småtspisende skal man ikke spise groft, grønt og fedtfattigt. Derimod har man brug for at stabilisere vægten og skal derfor spise mad med et højt indhold af energi og protein.

Tips og tricks, - hvis appetitten er lille

 1. Spis 6-8 små måltider dagligt.
 2. Brug Adozan i din almindelige mad. 10 g pulver eller 20 ml P-Boost pr. portion.
 3. Tommelfingerregel: 1 brev Adozan pr. måltid enten i din mad eller drikke.
 4. I desserter kan Adozan piskes med æggeblommer og sukker eller blandes i fløden og piskes op i skummet. Derudover følges opskriften som vanlig
 5. Gør det til en vane at tilsætte 20 ml P-Boost til din kaffe eller te.
 6. Vælg sødmælk frem for minimælk. Tilsæt Adozan for endnu mere næring.
 7. Vælg sødmælksyoghurt rørt op med Adozan.
 8. Vælg den røde Mathilde (letmælkskakao) eller Cocio (ikke light). Tilsæt Adozan og lad det stå lidt, til det er opløst.
 9. Vælg fedtrigt pålæg, leverpostej, smøreost, paté, rullepølse, makrel og pålægssalater. Brug gerne mayonnaise, remoulade og pesto.
 10. Vælg æg, både blødkogt, hårdkogt og som røræg.
 11. Vælg henkogt frugt i stedet for frisk og server med vaniljecreme eller flødeskum med Adozan pisket i.
 12. Rør 5-10 ml Adozan P-Boost i din marmelade, før du kommer den på brødet.
 13. Rør 10 g Adozan Transparent i din klare suppe ved servering.
 14. Læg en smørklat på dine kogte kartofler og grøntsager, mens de stadig er varme.
 15. Spis 1 multivitamin tablet dagligt.

Adozan kan bidrage med ekstra kalorier og protein

Adozan kan røres i mad og drikke og øge næringsinholdet uden at volumen, smag og konsistens ændres. Adozan kan med andre ord give yndlingsretterne noget ekstra power.
Adozan røres i mad og drikke både under tilberedning og ved servering, i bagværk og brød, i varme og kolde retter og drikke.

4 Adozan produkter anbefales til den småtspisende….

 

Vital+ har højt indhold af umættet fedt, fibre og protein. Dette produkt bliver hvidlig efter opløsning og egner sig rigtig godt i en kop kaffe, shakes, supper, bagværk, grød, kartoffelmos, æggekage osv.

Transparent+ giver ekstra kalorier fra kulhydrat og protein. Dette produkt bliver gennemsigtig efter opløsning og egner sig derfor rigtigt i saft, supper og frugtgrød.

Kilo+ har højt indhold af umættet fedt, men har lavt indhold af proteiner. Dette produkt bliver hvidlig efter opløsning og egner sig rigtig godt i en kop kaffe, shakes, supper, bagværk, grød, kartoffelmos, æggekage osv.

Adozan Chokolade+ indeholder lige så mange kalorier som en almindelig chokolade, men fordelen ved Adozan Chokolade er at den også bidrager med proteiner. OG så er den lige til at spise.